Det er vigtigt at man løbende vedligeholder sit WC/Toilet. Gør man ikke det, ender man ud i at WC løber, eller at WC’et begynder at lugte, blive grimt etc. Det er heldigvis ikke svært at vedligeholde sit toilet/WC, da det rent faktisk ikke kræver ret meget andet end god rengøring og det at fjerne kalk fra de kritiske områder. Herunder vil du få oplysninger om både generel rengøring, men også hvis der er et specifikt problem som du lige står med.
WC løber
Der kan være flere årsager til at WC’et løber, fælles er dog at det er fordi ventilstemplet ikke slutter til, og vandet derfor flyder ud i toilettet. Hvorfor den ikke slutter til kan være hvis der fx er for meget kalk ved udgangen fra cisterne til toilet. Eller det kan være fordi der er opbygget så meget kalk i cisternen, og på påfyldningsventilen at den ikke kan registrere hvor meget vand der er i cisternen.
I begge tilfælde, er det vigtigt at man løbende vedligeholder og afkalker cisternen, da sådanne fejl derefter aldrig vil ske. Men her til en start, skal der lige lidt mere til end almindelig vedligehold, for at komme fejlen til livs.
Følg denne guide:
Du skal bruge:
- En blød opvaskebørste
- flydende kalkfjerner eller
- citronsyre i pulverform
I venstre side sidder påfyldningsventilen, i midten sidder ventilstempel, på stemplet sidder en blå slange som er monteret bag på skylleknapperne. I højre side eller i midten hos nogle sidder en ventil til at lukke for vandet, en lille drejeknap.
- Tag skylleknapperne af, ved at trykke opad på rammen om skylleknapperne, og træk ud i toppen.
- Sluk for vandtilførelsen, Der sidder en lille skrueknap, enten til højre eller i midten. Den bruger du til at slukke for vandet. har du aldrig gjort det, kan det være svært at dreje på den. Men det kan lade sig gøre
- Ved påfyldningsventilen (til venstre), sidder er en form for filter, der frit skal kunne bevæge sig op og ned. Tag hånden ind og forsigtigt bevæg den op og ned. Der vil med stor sandsynlighed være ret meget kalk på denne, og det falder af når du bevæger den, og berører den med fingrene.
- Tag en blød opvaskebørste, og vask forsigtigt hvor du kan komme til med den. Ikke noget med at presse da du kan skubbe og ødelægge dele i cisternen.
- Skyl derefter ud, så det vand der er i cisternen og det kalk du lige har fået af delene og cisternen, ryger ud til toilettet.
- Tag noget flydende afkalker, og påfør det på siderne hvor du kan se der er kalkaflejringer. Og påfør også på den bevægelige del ved påfyldningsventilen. lad det sidde i 5 minutter
Vær obs på at du ikke rammer metallet, da det irre og ruster hvis der kommer kalkfjerner på. - Vask derefter forsigtigt med den bløde børste hvor du kan komme til.
- Tænd for vandtilførslen, og lad den fylde vandet op
- Vask efter sådan at det sidste kalk lige ryger ned i vandet
- Skyl ud så den bliver helt tømt
- hæld lige efter 2-3 spiseskeer citrosyre i cisternen, i venstre side, så det blandet med vandet der kommer ind og lad stå natten over, eller minimum 2-3 timer.
Andre grunde til WC løber
Der kan også være andre grunde til at det løber. Fx kan skylleknapperne sætte sig fast efter skyl. Dette skyldes typisk at de sidder lidt skævt og lige skal fastgøres igen til pladen. Tag derfor skylleknapperne af, og sørg for at det gule sidder fast på de 4 fæstningspunkter. Sørg også for at knapperne bevæger sig frit, det er nemmest at se når nu du alligevel har taget skylleknapperne af.
Du kan tjekke det ved at holde den som på billedet, tage dine tommelfingre på den gule for at holde igen når du skyller ud på knapperne. De hvide, flade stykker plast, som sidder i siderne, skal kunne bevæge sig frit op og ned.
Almindelig vedligehold af cisternen
Almindelig vedligehold, skal ske ca 1 gang om måneden, så sikre du at der ikke sker vandspild fordi toliettet løber. og du sikre at den altid fungerer optimalt
- Tag skylleknapperne af, ved at trykke opad på rammen om skylleknapperne, og træk ud i toppen.
- hæld derefter 2-3 spiseskeer citrosyre i cisternen og lad stå natten over, eller minimum 3-5 timer.
- Skru på ventilen for vandtilførslen, sådan at den er bevægelig
WC skyller ikke
Ofte er dette fordi den blå slange som sidder fast på skylleknapperne, og ventilstemplet, ikke sidder fast, er røget af eller er utæt.
Tag derfor skylleknapperne af, og tjek om der sidder en slange på. Sidder den ikke på, skal den sætte på igen.
Før du sætter den på, så klip lige en halv centimeter af den, så den kan komme til at sidde rigtig godt fast.
Er slangen røget af ventilstemplet, skal der dog mere til, og det er ikke bare ligetil.
Vedligehold af WC
Kummen skal ligesom cisternen vedligeholdes i ny og næ, og det er ret simpelt. en gang om ugen, skal du fjerne kalk og skidt. Sprøjt med kalkfjerner rundt i kummen og op under kanterne. Vask efter med en børste på siderne, lad være med i første omgang at komme ned i vandet med børsten, og kom også så langt op under kanten som muligt. Kanten skal typisk tages med en mindre børste, en gammel hård tandbørste plejer at være rigtig god. Lad det sidde et stykke tid, før du igen vasker. Denne gang også nede i vandet. Derefter kan du bare lade det sidde til WC igen skal bruges, og der skylles ud.
Er det rigtig slemt nede hvor vandet er i kummen, så gør følgende:
Tag toiletbørsten, skub til vandet så vandstanden bliver lavere, du kan sagtens få der til at være halvt så meget vand. Tag kalkfjerner, og vask der nede, lad side i en halv til en hel time, og vask derefter igen. Nogen gange kan det være en fordel at tage 2-3 spiseskeer citronsyre hælde ned i kummen, og lade det opløse sig natten over. Om morgenen kan man så vaske efter med en børste. Den skulle nu være som ny.
Et WC skal også vaskes uden på, skruer til sædet skal spændes i ny og næ osv. Lad ikke hårde midler sidde for længe på metalliske dele. Så begynder de at ruste.
Kan du ikke løse dit problem, så kontakt TEK, send gerne en video også, så vi på forhånd kan vurderer hvad problemet er og hvad der skal til