Skægkræ er kommet til danmark

Skægkræ er kommet til danmark

Et nyt skadedyr kaldet skægkræ er kommet til Danmark. De minder meget om sølvfisk og er ganske ufarlige, men kan være svære at bekæmpe.

Forskellen på skægkræ og sølvfisk er til at få øje på. se fx på dette billede:

Ud over størrelsen, så har skægkræ også betydeligt flere fimrehår rundt langs undersiden, især oppe ved hovedet, så det nærmest ligner skæg. De er mindre skinnende, mere brunlige og lysere end sølvfisk, og så er deres haletråde betydeligt længere og de er ofte flere samlet.

 

Bekæmpelse af skægkræ

Først og fremmest er det vigtigt at vi finder ud af om der er tale om sølvfisk eller skægkræ. Derfor hvis du ser noget der minder om, så send et billede af den til TEK. Så vi kan få defineret hvad det er. For der er forskellige metoder og forskel på hvem der skal dække udgiften, alt efter hvad der er tale om.

Det er også vigtigt at understrege at skægkræ ikke er farlige og at de på samme vis som sølvfisk vil være noget man med stor sandsynlighed bliver nød til at lærer at leve side om side med. Også selvom man synes de er ulækre. 100% udryddet kan de ikke blive.

Skægkræ er lyssky og er derfor nataktive, hvilket er en af grundene til, at man ofte først opdager dem, når problemet har vokset sig stort nok til at fange ens opmærksomhed. Det er derfor vigtigt, at man griber hurtigt ind, så snart man opdager, at man har fået skægkræ. For en effektiv bekæmpelse er det vigtigt at lokalisere deres opholdssteder. Man kan sætte ind med sprøjtebehandling langs revner og sprækker i boligen, da det ofte er netop her, at de små kræ gemmer sig.

Sådan kommer du af med dem

  • Lokaliser hvor de færdes og hvor de kommer fra. Så er det nemmere at bekæmpe dem og sætte ind grundigt fra start, så du kan komme af med dem.
  • Sørg for at støvsuge grundigt, især i små sprækker og andre steder hvor de kan komme ud. Du skal huske at smide støvsugerposen ud efterfølgende, da de ellers bare kravler ud af støvsugeren igen, og så er du lige vidt. (Husk også TEK rum, Bag og under vaskemaskine, i, bag og under skabe/reoler mm)
  • Luft ud og undgå fugt i hjemmet. Skru evt op for ventilationen, dette reducerer også fugten i hjemmet.
  • Holde øje med de ting, du køber og bringer ind i dit hjem
  • Tøj, der har været med på ferie, skal vaskes i vaskemaskine
  • Dagligvarer og pakker, man modtager, bør kontrolleres, inden man bringer dem ind i hjemmet
  • Fjern gamle papkasser og erstat dem evt med plastkasser

Hvordan lokaliserer man hvor de bor eller kommer fra?

Ja det er en svær kamp, men som hovedregel opholder de sig i tørre og mørke steder:

  • Kontroller alle skabe, i tørmad, og andet der kan have dem i sig
  • Få alt ud at TEK rummet, undersøg det, revner og sprækker
  • kontroller bag reoler, under lister, under reoler, under skabe mm. Alt hvor der kan være noget under eller bag, er potentielt et gemmested for dem
  • Lys gerne ind i sprækker etc så du kan se om noget bevæger sig
  • Det er bedst at tjekke om aftenen når det er mørkt, da de er aktive især der.
  • Når du nu alligevel er de forskellige steder. støvsug grundigt og ekstra meget i revner og sprækker, og husk at smide støvsugerposen direkte i affaldscontaineren, med en pose om.

Hvis ovenstående ikke minimere antallet af skægkræ, kontakt TEK for at få dem til at vurderer hvad der så skal gøres.

Typisk er næste skridt at benytte en række midler til at få dem fanget og udryddet. I ejendommen benytter vi både lokkemiddel, klisterpapir og gift til udryddelse. Giften er dog sidste udvej og det bør det også være. da overforbrug og forkert brug kan skade mere end det gavner. Det man skal huske på er at selv med gift, tager det op imod 12 uger at få udryddet op til 90% af dem man har i hjemmet. så det er og bliver en kamp der ikke lige går over på et par uger.

Når du bruger gift, er det endnu vigtigere at du ved hvor de opholder sig og kommer fra. Du skal nemlig ikke bare sprøjte alle steder, men fokuserer på de områder. Når du sprøjer, skal det være i og ved sprækker ved gulvet og hvor de ellers bevæger sig. Husk dog kun et sprøjt Det er samtidig en god ide at benytte de små kasser der kommer klisterpapir i, lægger lokketabletten i midten af den, og ved siden af boksen, sprøjter lidt gift.

Du kan også, bruge det mel der er med, et tryk er nok, og uden om det, også have lidt gift. Du kan evt sprøjte gift hvor du ser at de opholder sig meget, og i midten lægge lokke middel. det lokker dem til det område.

Uanset hvad er det vigtigt at du stadig støvsuger, dog ikke så meget der hvor der er lokkemideel og gift.

yderligere vejledning i brugen af de remedier vi har i ejendommen

Men det er vigtigt at du tager nogle billeder, samt prøver at fastslå hvor de kommer fra, da man ellers ikke kan sætte effektivt ind, uanset om der er tale om egen eller professionel udryddelse af dem.

Vil du selv gøre yderligere, har undersøgelser vist at ædegift som fx Advion ant eller Advion Cockroach, er yderst effektivt. Men stadig en kamp der tager op imod 12 uger.

Du kan læse flere artikler om skægkræ og sølvfisk her:

Når skadeservice involveres:

hvis problemet bliver virkelig stort, og de råd og anbefalinger som er i dette indlæg samt links ikke er nok til at antallet minimeres. Så tilkaldes der en ekstern til at rette op på det.

  • Under selve behandlingen anbefales det ikke, at der er andre tilstede end teknikeren i de
    rum, der skal behandles
  • Der behandles ikke i rum, hvor der holdes dyr
  • Sprøjtegiften skal have tid til at tørre, hvorfor der bør udluftes i ca. en times tid efter
    behandling
  • For at undgå at sokker, fødder, poter m.m. ødelægger fladebehandlingerne anbefales det, at
    de behandlede rum ikke benyttes i en time efter behandling
  • Det anbefales, at der kun foretages let støvsugning i 14 dage efter behandlingen. Dette er for
    at undgå, at man vasker fladebehandlingen af
  • Man kan sagtens tage bad og lave mad i sin bopæl efter at behandlingen er indtørret
  • Hvis der er blevet behandlet på badeværelset, skal man dog være opmærksom på, at brug af
    bad kan afvaske/mindske behandlingens effektivitet
  • I de lokaler, hvor dyr eller børn skal opholde sig, anvendes der kun godkendte midler.

Om Forfatteren

Jeg er udvikler og hjemmesidenørd, men elsker at lave fysisk gør det selv arbejde og går meget op i det. Jeg skriver om det på denne hjemmeside så du også kan få del i måden hvorpå jeg vedligeholder tingene.