Badeværelse og afløb

Badeværelse og afløb

Andre vejledninger fra KAB

Badeværelset kan lugte af forskellige årsager. Men følger du denne Guide, så finder du problemet og kommer lugten til livs.

Det første du skal konstaterer er om afløbet har været brugt for nyligt, har det ikke det, og har det stået ubrugt i længere tid. Kan vandet som burde ligge i vandlåsen, være fordampet og dermed kommer der lugt op gennem afløbet. Har det ikke været brugt, så prøv at hælde noget vand i afløbet, for at se om det afhjælper problemet.

Afløbet i køkkenvask og vask på badeværelse

Hvis afløbet i køkkenvasken lugter, kan dette tyde på at afløbet og vandlås skal renses. Det gør du på følgende måde:

 1. Fjern skidt fra afløbet, prop og rist
 2. Rens vandlås som sidder under vasken og bukker i et “U”. Den kan skrues af og blive rengjort grundigt
 3. Hæld 4-6 liter kogende vand, og hæld det ned i afløbet

Gentag dette 1-2 gange om måneden

Afløb i brus

Rengøring af dette afløb er ikke så forskellig fra rengøring af andre afløb. Men brug denne fremgangsmåde:

 1. Tjek om vandlås slutter til i kanterne og er trykket ordentligt ned
 2. Tag vandlåsen op og rengør den grundigt med vand og skyl efter med kogende vand, sæt den eventuelt på plads i afløb inden skyl
 3. Rengør afløb hvis der sidder skidt, hår osv. husk at skylle efter med kogende vand
 4. Fjern vandlås fra afløbet og hæld 3-4 liter kogende vand ned i afløbet
 5. Sæt vandlås på plads og sørg for den er trykket godt ned
 6. Hæld evt ren indendørs rodalon ned i vandlåsen (ca 1/3 del af flasken)

En gang om ugen, hæld 1-2 store spande varmt vand ned i afløbet, det holder afløbet ved lige og fjerner eventuelle sæberester fra bad.

Vaskemaskinen lugter eller dens afløb lugter

Hvis vaskemaskinen lugter, skal du først tjekke om der overhovedet er en vandlås. Er der ikke det, er det med høj sandsynlighed der fejlen ligger. Uanset om du har en vandlås, så afkalk maskinen en gang om måneden, så holder du maskinen ren for både kalk, skidt og sæberester. Men du forlænger også levetiden på produktet. Husk at læse anvisningerne for netop din maskine.

Har du ikke en vandlås?

Så køb dig en og få den sat på, og derefter foretag en vask eller afkalk maskinen. Så vil lugten med høj sandsynlighed gå væk. Gør den ikke det, så læs videre.

Har du en vandlås?

 1. Start med at afkalke maskinen, det renser også afløb og vandlås en smule ved udpumpningen.
 2. Rens sæbebakke
 3. Rens filtre i maskinen (læs manualen for din maskine)
 4. Rens vandlåsen, og især den øverste del hvor slangen fra maskinen påsættes, da hår og meget andet kan sætte sig fast der.
 5. Skyl vandlåsen med kogende vand.

Husk også at bakterier, sæberester og skimmelsvamp er med til at skabe et miljø hvor lugt dannes. Så rengør hele badeværelset i ny og næ.

Der er en prop i afløbet som vi ikke kan fjerne

Har du en prop i dit afløb et sted, og ovenstående ikke virker. Skal du først prøve at lade være med at bruge afløbet, sådan at du kan komme helt ned til proppen med det kogende vand. Gerne gør det om morgenen før i begynder at bruge vand i boligen. Det skulle nemlig opløse proppen. Virker det ikke. skal du have fat i yderligere værktøj. Kontakt TEK for at få fat i en Split som du kan bruge til at få hul på proppen, og muligvis helt fjernet. Splitten er 5 meter lang, og du burde derfor kunne nå langt de fleste propper. nogen gange skal du med splitten gå gennem TEK rummet og det store rør der er der inde. Det store rør der går op fra gulvet, har en form for låg som man kan tage af og nå dybt med gennem.

Er det alligevel ikke nok, skal dine rør renses af en professionel. Kontakt TEK hvis du har prøvet ovenstående uden held.

Om Forfatteren

Jeg er udvikler og hjemmesidenørd, men elsker at lave fysisk gør det selv arbejde og går meget op i det. Jeg skriver om det på denne hjemmeside så du også kan få del i måden hvorpå jeg vedligeholder tingene.