Ventilation/emfang

Ventilation/emfang

Vi har alle et genanvendelsesanlæg i lejlighederne. Genanvendelsesanlæg fungerer sådan at luft udefra bliver opvarmet af luften indefra. Det er ikke selve luften som bliver genanvendt, kun varmen. Man kan indstille sin ventilation på flere måder, og dermed opnå varmere eller køligere bolig, alt efter indstillingerne.

1075-3_Vejledning_om_ventilation

1075-3_Vejledning_om_udskiftning_af_filter_i_emfang

Emfang suger ikke

Du kan fra tid til anden opleve at emhætten suger mindre end den plejer eller at du føler den ikke suger godt nok.

Først og fremmest skal du vide at de centralventilation vi har og det sug der er i emhætterne, kun lige overholder lovgivningen. Det betyder i alt sin enkelthed, at suget ikke er ret stort, og for de fleste ikke godt nok.

Men der er selvfølgelig ting du kan gøre for at optimere suget i emhætten, og generelt sug/ventilation i hele lejligheden.

  1. Rens filtret som sidder i emhætten.
    Der sidder et filter inde i emhætten som fanger de partikler der ryger op når man laver mad. Filtret bliver beskidt og suget bliver derfor noget mindre end det originalt var. Måden kan rengører dette på er ved enten at vaske den hurtigt med rengøringsmiddel mod fedt. Og derefter smider den i opvaskemaskinen. Eller renser den grundigt med rengørringsmiddel og skyller efter med kogende vand.Har du aldrig gjort filtret rent, skal du lægge filtret i blød natten over i brun sæbe. Det skal påføres rent og skal pakkes ind så det forbliver fugtigt. Når den har ligget naten over, skal det vaskes med kogende/varmt vand. Nogen gange skal den ligge længere tid.
  2. Rens filtre i ventilationen. 
    I ventilationen sidder der filtre hvor både emhettens sug køre igennem, dette er det lille filter. De store filtre er til den almindelige ventilation. Begge filtre kan med tiden blive meget støvet og tilsmudsede. Jo mere beskidte de er jo mindre sug kommer der igennem. Vi får skiftet disse en gang om året, men det er ikke altid nok, alt efter hvor højt sug man køre på til dagligt og alt efter hvor meget mad man laver.

Et lille tip: Hvis man gerne vil have endnu mere sug i emhætten, skal man lukke for suget på badeværelset mens man laver mad. Husk dog at åbne det igen efter endt madlavning, da fugt på badeværelset over længere tid kan give skimmel. Alternativt kan du bare sætte et papir, eller andet for.

DVKT Service virksomhed

DVKT udfører service på vores systemer i TEK rummet 1 gang årligt, dette sker typisk i starten af året. Her tjekker de både om ventilation og varmesystem fungerer som det skal. Men de udskifter også filtre i ventilationen, samt justerer og fixer det hvis det er gået i stykker.

Om Forfatteren

Jeg er udvikler og hjemmesidenørd, men elsker at lave fysisk gør det selv arbejde og går meget op i det. Jeg skriver om det på denne hjemmeside så du også kan få del i måden hvorpå jeg vedligeholder tingene.