Oliering og løbende vedligehold af træ

Oliering og løbende vedligehold af træ

Ca hvert andet år, skal der olieres træ i foreningen. Der er forskellige procedurer for hvordan det skal gøres og hvilket forarbejde der ligger forinden. Vi har haft professionelle ude for at se på vores træ og de er kommet med en vejledning i samarbejde med mig. Du gør samtidig klogt i at ligge inde med blandt andet pensler, ruller, da du når det trænger, alligevel skal oliere dine egne områder som hører til lejligheden, såsom skur, terrasse og låge. Men foreningen ligger inde med blandt andet pensler og ruller til formålet på fællesarealerne. De skal dog altid rengøres lige efter brug.

Olie der skal benyttes er: Gori Træterrasse Express – Farve: Pine

Trædæk

Fællesområder:

 • Nedre og øvre trædæk – ca 3-4½ spand pr dæk – 2-3 lag

Privatområder:

 • Terrasser – 0-½ spand olie

Før arbejdet med oliering

Før du går igang med at oliere, skal træet vaskes. Hvad der bruges til vask, er en vurdering fra gang til gang. Men typisk vil det være træterrasse sæbe. samt en skrubbe og derefter skal det skylles væk. Når tørt, undersøg om træet kræver en hurtig omgang sandpapir.

Når der skal olieres

 • Det skal have været tørt vejr i 2-3 dage før oliering, og selvfølgelig også tørvejr på dagen
 • Der skal fejes før oliering
 • Lagene skal være tynde, hellere flere lag, end et tykt. Og man starter typisk med at påfører der hvor der er mest slidt, og så udjævner man sådan at der kommer mest olie på de mest ramte områder.
 • Efter ca 5 minutter, skal en blød kost føres gennem det olierede område, for at gøre laget mere jævnt. En pensel kan også bruges, der skal bare ikke være yderligere olie på penslen.
 • Efter ca 15-20 minutter alt efter vejr, skal overskydende olie tørres af, da det ellers danner en tyk malerfilm som skaller af grundet for tykt lag.

Det kan være nødvendigt at lave plet oliering, for at give træet et ensartet udtryk. Nogle steder er nemlig vasket/slidt helt ned til træet, mens andre stort set ikke er berørt af slid. Typisk er der ikke slidt så meget inde ved facaden, mens der er slidt på midten af trædækket.

Foreningen ligger inde med 4 ruller, disse skal kun bruges til fælles formål.
Husk at rengøre rullerne, så de kan bruges igen. Dette gøres med vand og sæbe, lige efter endt arbejde.

Skure, stakit, låger og cykelskure

Fællesområder:

 • Skralde skur – ca ½-1 spand olie
 • skraldestakit – ca ½-1 spand olie
 • Redskabsskur – ca 3-4 spande olie
 • Cykelskure – ca 1 spand olie
 • Gelænder på første ca ½-1 spand olie for begge faser

Privatområder:

 • Privatskure ved Tomat og Persillevej
 • Privatskure i haver
 • Låger

Rengøring af træet før oliering

Træet skal rengøres før oliering. Det bliver typisk ikke så beskidt, men almindeligt vand og trærens kan bruges til netop rengøring. er der ikke noget skidt kan en kost være nok. Yderligere kan der være steder som er ramt af alger, disse skal også vaskes væk først med vand og sæbe, samt en medium eller hår børste.

Der er forskellige penselstørrelser til rådighed, alt lige fra 2cm, til 15cm dog må disse kun bruges til fællesområder.

Oliering af træet

 • Det skal have været tørt vejr i 1-2 dage før oliering
 • Rengør hurtigt med en blød kost
 • Hav noget under, fx pap, så dryp ikke sætter sig på fliser etc.
 • Lagene skal være tynde, hellere flere lag, end et tykt.
 • Husk top og bund, hvor træet er afskåret
 • efter 5 minutter, før penslen, uden ny olie på, gennem det allerede olierede område, for at gøre laget jævnt
 • Efter ca 15-20 minutter, vurder om overskydende olie skal aftørres. Kan typisk ses ved at der løber lidt olie. Giver man et tyndt lag fra start, vil der typisk heller ikke være så meget at aftørre.

Husk at rengøre penslerne, så de kan bruges igen. Dette gøres med vand og sæbe, lige efter endt arbejde.

Løbende vedligehold af trædæk

Det er ingen hemmelighed at hvis man vedligeholder sit træ løbende, holder det også længere, det er pænere og den behandling der er givet holder også længere.

Her får du lige nogle tips til hvordan du kan vedligeholde blandt andet trædæk og terrasse i foreningen.

 • Fej jævnligt (1 gang om ugen ca) med en blød kost. Den bløde kost skal bruges da hårde koste slider behandlingen væk.
 • når det regner, kan du lige give en hurtig fejning med en blød kost, dette fjerner blandt andet skidt og eventuelle alger.
 • Ligger der meget grus/sand, så fej det lige væk med en blød kost. Da det at man går på gruset svare til sandpapir, jo mere grus jo mere slider det.

Det er ingen hemmelighed at brugen af en blød kost er skånsomt og effektivt på træet og kan bruges i og til mange formål. Og det gør at træet holder længere, og dermed spares der penge på både olie og udskiftning af brædder.

Alger på trædækket og træterrassen

Der er stor forskel på hvad og hvornår man skal gøre noget når man ser alger på trædækket.

Men her kommer jeg med mine råd, blandet sammen med professionelles råd om emnet.

Generelt om Alger på træværket

Alger er ikke skadelige for det træ hvorpå det sidder. Algerne sidder udelukkende på overfladen. Og gør ikke andet end at de måske ikke giver det rette udtryk samt gør overfladen glattere. Fx i vores forening har vi jo rødbrun som den gennemgående farve på træ. Hvorfor det ikke er så pænt med grønne belægninger. Men de ødelægger ikke træet eller den behandling det har fået.

Generel vedligehold af træværket

Det er en god ide at rengøre sit træ i ny og næ. Dette svare lidt til at vaske gulv indenfor. Det sker også i ny og næ. Men er en nødvendighed hvis ikke man vil have klistrede gulve i længden. Her kan du med fordel bare tage helt almindelig vand og sæbe. Vask med en blød kost eller børste, gerne dem som man også bruger indendørs. Gør du det stille og roligt, og i ny og næ. Mindsker du risikoen for alger på træværket.

På samme måde er det en god ide at feje trædæk og terrasser jævnligt, sådan at grus og sten bliver fjernet. Men det er vigtigt at du også her bruger en blød kost, da udendørs vejkoste med hårde børster, slider mere.

Har du allerede alger

Har du allerede alger på træværket, kan du nemt vaske det væk igen. Dog skal du lige være obs på om algerne sidder på træ som er behandlet og ikke slidt. Eller om det sidder på træ hvor behandlingen er slidt væk. Dette er fordi der så skal andre midler i brug, og det efterfølgende arbejde er lidt større end som så alt efter hvad der er tale om.

Træ hvor behandlingen ikke er slidt væk

Find vand, sæbe (fx opvaskemiddel eller indendørs Rodalon) og en blød børste. Det er vigtigt det er en blød børste, vi skal jo kun vaske algerne væk. Man kan også bruge de bløde koste som vi brugte til at oliere med sidste år.

Påfør vand og sæbe på det ramte område med børsten. Og vask med rillerne, ikke hårdt, men stille og roligt. Lad det sidde 5-10 minutter. Og påfør igen lidt mere vand og sæbe, og vask, igen ikke hårdt, da de jo kun sidder på overfladen.

Til sidst, skyl det hele væk med en kande eller en slange. Brug ikke højtryk

Før afvaskning
Efter afvaskning

Træ hvor behandlingen er slidt væk

Hvis træet er slidt og der sidder alger, skal du i stedet vaske med algerens. Det er en sæbe lavet decideret til det. Her kan det være nødvendigt at vaske grundigere og hårdere. Det du dog skal være obs på her er at du skal vaske hele områder, sådan at du faktisk kan give træet en ny omgang oliebehandling. Det er lidt besværligt, men det bedste er faktisk at du kun oliere de områder der rent faktisk er slidt. Og hvis hele området er slidt så er det jo en nemmere opgave.

 

 

Om Forfatteren

Jeg er udvikler og hjemmesidenørd, men elsker at lave fysisk gør det selv arbejde og går meget op i det. Jeg skriver om det på denne hjemmeside så du også kan få del i måden hvorpå jeg vedligeholder tingene.