Hæk og vedligehold

Hæk og vedligehold

I sundbyvang har vi bøgehække. Ikke at bøgehække er så specielle, eller kræver ekstraordinær vedligehold. Men her følger nogle tips fra du skal plante til du har en færdig og fuldvoksen bøgehæk.

Før du planter ny hæk

Når du skal plante nye hækplanter, er det vigtigt at du forbereder jorden inden du planter. Dette gør du på følgende måde:

 1. Løsen jorden op til ca 40 cm fra hvor planten skal stå  (Det er nemmest med en greb som du trykker 20-30cm ned i jorden for hver 5-10cm og løsner)
 2. Grav en rende (hvis flere planter) eller et hul (hvis kun en plante) i 30-40 cm’s bredde
 3. Jorden skal være fri for ukrudt, græs, store sten og gamle rødder
 4. Jorden i bunden af hullet skal løsnes (10-20cm) med en greb, sådan at der kommer ordentlig dræn under rødderne
 5. Find nogle halvformuldede blade, fx skoven, ovre på hjørnet eller andre steder. Kan du ikke finde det, find nogle visne blade, kværn dem og smid dem ned i bunden af hullet

Nu er du klar til at plante.

Når du planter hæk

Når du skal plante din hæk, er det vigtigt at du skaber de bedste forhold for hækplanterne. Dette kan gøres på mange måder. Og forberedelsen ovenfor er bare en af metoderne. Men her kommer yderligere tips til hvordan du planter din nye hæk.

 1. Plant hækken lidt dybere end de har stået hos planteskolen. Det kan ses på stammen hvor den har stået før.
 2. Har du adgang til grannåle, kan du blande dette i den jord som du vil fylde i hullet. (Husk kun nålene)
 3. Er der meget ler i jorden (50/50), kan du blande visne kværnede blade med den gamle jord (alternativt en smule ny jord) med den gamle jord, og fjerne nogle af de større lerklumper. Pas dog på ikke at bruge mere af den nye jord end hvad der svare til 1/4 af den mængde du skal fylde ned i hullet, da det kan skade rødderne.
 4. Sørg for at jorden dækker fra start til slut når du fylder jorden på og omkring planten (Det er nemmest med løs jord uden store klumper) Du kan undervejs også tage fat i planten og ryste den forsigtigt op og ned, sådan at jorden kommer fint omkring rødderne
 5. Hold på planten, mens du træder jorden fast omkring den
 6. Vand med ca 20l (2 vandekander) pr meter

Når du skal vedligeholde hækken

Det er ikke en hemmelighed at en hæk og have for den sags skyld, skal vedligeholdes for at de planter vi gerne vil have i haven, også holder og ser pæne ud. Det er det samme for hække, de skal vedligeholdes for at de får de bedste betingelser for at vokse sig store og tætte.

 1. Fjern løbende ukrudt, græs og andet som ikke er hækplante
 2. gød hækken 1-2 gange om året, første gang i foråret (Gødning til hække står i skuret) der skal bruges ca 25-40g. pr kvm det første år og 50-70g. de efterfølgende år.
 3. Klip hækken en til to gange om året
 4. Vand hækken i tørre perioder især de første par år (Men husk at vande nok, da rødder ellers søger op)
 5. Fjern skadedyr, fx lus. Dette kan du gøre med almindelig vand. Eller med specielt middel til formålet
 6. Luft til rødderne kan skabes løbende ved at bruge en greb i og omkring planterne. Luft er godt og gøres 1-2 gange om året.

Om Forfatteren

Jeg er udvikler og hjemmesidenørd, men elsker at lave fysisk gør det selv arbejde og går meget op i det. Jeg skriver om det på denne hjemmeside så du også kan få del i måden hvorpå jeg vedligeholder tingene.